sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

IM = Email 2.0?

Puhujainkulma podcastissa tätä juuri mietittiin Cnet uutisen pohjalta. Siinä siis nykynuoriso sanoo että email eli suomeksi sähköposti on jo jotain joka sopisi TV:n antiikkia antiikkia sarjaan. Ja tottahan tämä on.

Nykyään sähköpostia vaivaa ainakin kaksi asiaa jotka ovat spämmit eli mainospostit, sekä se että sähköpostia vaan tulee yksinkertaisesti liikaa. Työpaikalla saan kuulla sitä kuinka ihmiset valittavat että jokin posti ”häviää” toisten postien sekaan. Näihin pyritään tietysti pääsemään kiinni filttereiden avulla jotka napsivat nämä mainospostit pois. Postin määrän hallintaan voi vaikuttaa taasen järjestelmällisyydellä, josta hyvä esimerkki olikin Mielenkiintoisten Asioiden Kokoelma nimisessä blogissakin ollut Inbox Zero metodi, josta Merlin Mann piti luennon Googlelle (ja joka videoitiin ja on netissä tietysti myös nähtävissä).

Varmaa on että jossain mietitään ja suunnitellaan uutta sähköpostiprotokollaa tai tapaa jolla esimerkiksi lähettäjä voitaisiin varmentaa ja muutenkin tietoturvaa lisätä sähköpostin ympärillä (ilman lisäsovelluksia nykyiseen). Mutta mihin viestintä on nykyään mennyt? Onko niin että IM eli instant messengerit kuten messenger live, GoogleTalk tai Skype ovat nykyajan sähköposteja? (Jaiku ja muut taasen ovat enemmän IRC:n uusi tuleminen eli ns. IRC 2.0.)

Messenger tyyppisten sovellusten voima emailia vastaan realiaaikaisuus eli vastaus tulee toiselta heti. Eikös sähköpostikin ollut ”tappamassa” tavallista postia juurikin sen takia että sen toimittaminen perille vei vähemmän aikaa, joten vastausaika viestiin lyheni?

No faktaa on se että sähköpostia kuitenkin vielä tarvitaan.. ei yritysten sivuilla tulla vähään aikaan näkemään myyjän yhteystietojen kohdalla hänen mese –osoitettaan. Päivitystä ko. järjestelmä kyllä tarvitsee, mutta kokonaan emailin katoaminen ei tule eteen. Kyllähän noita kirjeitäkin edelleen kirjoitetaan kuitenkin vaikka tämän sähköpostin pelättiin sen nujertavan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

IM:n voimassa (reaaliaikaisuus) piilee myös sen suurin ongelma. Aina ei ole tarkoituksen mukaista päivystää jatkuvasti mesen äärellä kun pitäisi töitä tai harrastuksiakin tehdä. Siinä mielessä sähköposti on helpottava väline kun voit itse päättää koska luet sen ja vastaat siihen. IM vie myös paljon yksityisyyttä pois, koska sillä pystyy seuraamaan koska kukin on paikalla (tavoitettavissa) tai minkälaisia away-viestejä siellä onkaan.

Itse olen ratkaissut sähköpostin viestitulvan kuudella (6) eri sähköpostiosoitteella joka kukin on tarkoitettu erilaisille viestiluokille tai tärkeysjärjestykselle. Kuulostaa ehkä liioittelulta, mutta järjestelmä on toimivaksi osoittautunut. Ihmisten, ystävien, työkavereiden, sukulaisten yms viestit ovat lajiteltu 1-4 eri sähköpostiluokkaan, joista 1. luokassa on vain itselleni todella tärkeät ihmiset joiden viestit haluan saada heti ja myös vastata niihin heti. 4. luokassa on sitten puolitutut ja ventovieraat sekä uudet kontaktit. Tarpeen mukaan nostan ihmisiä luokituksessa ylöspäin kun huomaan että se on järkevää. 5-6 luokat on varattu ns. roskapostille, joihin luokittelen esimerkiksi erilaisiin nettipalveluihin kirjautumissähköpostit ja kiertokirjeet yms.

Nyt siis 1. postiin tulee maksimissaan 10 viestiä päivässä. 2. 15-30 viestiä, joista osa ei vaadi reagointia 3-4 viestimäärä lisääntyy mutta myös viesteihin reagointitarve pienenee. Roskaposteja taas ei tarvitse katsella kuin ehkä kerran viikossa, jos sitäkään. Homma toimii siis kohtuuhyvin, mutta tähänkin on tultu toki kantapään kautta - aikoinaan kaikki postit samaan osoitteeseen tilanneena.

IM:ssä on etunsa mutta vertaan sitä mieluummin IRCiin kuin sähköpostiin. Ne on siis tarkoitettu ihan erilaiseen viestintään mielestäni ja hyvä niin - itse käytän molempia ja nykyiseen systeemiin tyytyväinen vaikka tokihan aina kehittämisen varaa on.

Pörni kirjoitti...

Juu ehkä tämä IM on vain siis uusi tapa kommunikoida eikä niinkään emailin korvaaja (vähän sama kuin podcast ja normi radio, josta varmaan kirjoitan seuraavaksi) ts. se minkä olisit lähettänyt aikaisemmin kaverillesi sähköpostilla nakkaat sen nyt mesellä.

Myös pitkien asioiden raapustaminen on aina järkevämpää ns. kirje muodossa kuin että toinen katsoo kun toinen kirjoittaa hehtaari asiaansa messengeriin.

Jännä idea sinulla tuo monen osoitteen käyttäminen. Toimii hyvin varmaan jos puolitutusta tulee ns. hyvä tuttu niin nakkaat hänelle uuden osoitteen johon kirjoittaa (vai tuleeko toiselle sitten se fiilis että jaa olin näköjään puolituttu) :D toiseen suuntaan muuttaminen on sitten vaikeampaa paitsi jos tekee postin ohjauksen ko. osoitteesta toiseen.

Tämänhän voisi tehdä filttereilläkin ja yhdellä osoitteella eli olisi vain yksi hakemisto johon siirtyy kaikki tullut posti joka pitää lukea. Eli tehtynä on filtteri oikeiden kavereiden postiosoitteista. Tämä olisi ns. käänteinen filtteröinti eli ei poisteta spämmi yms. turhaa postia vaan eristetään tärkeä (tämä pä olikin jännä idea)

Anonyymi kirjoitti...

Toi tärkeän postin eristäminen filsuilla on mielestäni loistava idea. Tärkeintä ei suinkaan ole spämmin ultimaattinen esto vaan tärkeiden viestien saaminen ja löytäminen.

Tuntemattomilta voi saada hyvinkin hyvää infoa, jos vakanssi on sopiva.